Sofie Stara och Jessica Morney tilldelades stipendium

Vid Svenska Österbottens litteraturförenings årsmöte den 24.3 i Lappfjärd tilldelades kulturredaktörerna Sofie Stara och Jessica Morney varsitt stipendium på 1.000 euro ur Kaj Hagmans fond. Stipendier ur fonden utdelas till österbottniska författare eller journalister som gör en insats för den finlandssvenska kulturen. Fonden instiftades för att hedra Kaj Hagman i samband med föreningens 40-årsfest år 1990.

fr.v. Christian Lång, Sofie Stara, Jessica Morney, Heidi Jylhä. Fotograf: Martin Karlsson

Kulturredaktör Sofie Stara tilldelades stipendium för ett gediget journalistiskt arbete där modet att gå mot strömmen, ta diskussioner och initiera debatter ger läsaren möjlighet att bryta invanda tankemönster. Den språkliga tonen i hennes texter öppnar rum för en dialog där läsaren inkluderas i ett ständigt pågående samtal, som gör det österbottniska kulturlivet rikare på nya insikter och skapar en fördomsfri och öppen debatt om den egna identiteten och samtida kulturella fenomen.

Kulturredaktör Jessica Morney har under en rad år, på ett mångsidigt, positivt och insiktsfullt sätt, lyft fram det österbottniska kulturlivet i bland annat Svenska Yles radioprogram Kulturtimmen. Som kulturjournalist har Jessica Morney en förmåga att skapa dialog, att lyssna in, att kritiskt granska och att återskapa stämning i sina inslag. Hon har rönt förtroende bland kulturarbetare, konstnärer och andra aktörer för sin rapportering och därmed gjort en stor insats för att rita in österbottnisk kultur i ett finlandssvenskt perspektiv.

Vid årsmötet återvaldes Martin Karlsson till ordförande. Styrelsen består av Åsa-Maria Berg Levinsson, Stina Engvall, Heidi Jylhä, Birgitta Snickars-von Wright och Anders Westerlund.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *