Bok & Bibliotek, 26-29 september 2013

Horisont var på plats när årets Bok & Bibliotek presenterades i ett varmt och soligt Göteborg den 28 maj.

Temat för årets mässa är Rumänien under parollen “Rumänien har ordet” och många av landets författare, både bosatta i Rumänien och utflyttade, kommer att närvara på mässan. Mircea Cărtărescu och Norman Manea, vilka på senare tid nämnts i spekulationer kring Nobelpriset i litteratur, deltar och medverkar i flertalet seminarier. Cărtărescu (1956) har varit på mässan flera gånger förut och är Rumäniens stora stjärna. Han har skrivit ett trettiotal böcker, av vilka bara en handfull finns översatta till svenska, bland annat Orbitor-trilogin. Manea (1936) är mest känd för memoaren Huliganens återkomst, vilken omspänner en livstid, från tiden innan andra världskriget till i dag. Förutom dessa deltar naturligtvis även en mängd andra rumänska författare, vilka kommer att synas och höras på sammanlagt 16 seminarier, i monterprogram, på olika scener och i utställningar.

Mässan kommer också att fokusera mycket på barns läsande, språk och läsförståelse. I samarbete med Läsrörelsen har Barnens torg fått en uppdatering och kommer i år att heta Plats för barn. Läsrörelsen är mycket engagerad i årets bokmässa och hoppas att få upp frågan om barns läsande på den politiska agendan inför nästa års val.

Ett annat land som representeras flitigt på årets mässa är Bangladesh. Fem av landest främsta författare kommer att det levande litteraturintresse som frodas där. Ett seminarium kommer också att handla om bengalisk poesi från Rabindranath Tagore till i dag. Tagore (1861) fick, som första icke-europé, Nobelpriset i litteratur för 100 år sedan.

En nyhet för i år är också något som kallas för det Digitala torget, där den papperslösa boken presenteras på olika sätt,  med bland annat e-böcker, ljudböcker, relaterade tekniska lösningar, samtal om framtidens bokutgivning och tweetantologier.

Bland de många internationella gästerna kan nämnas årets ALMA-pristagare Isol Marisol Misenta. Misenta (1972), är en konstnär verksam inom många olika konstarter. Förutom att skriva skapar hon också bilder och musik. Bland annat har hon illustrerat verk av Paul Auster. I sina böcker för barn och unga utgår hon alltid från barnets perspektiv. I motiveringen för ALMA-priset talade man om att hon alltid har barnet i ögonhöjd.

Som alltid är seminarieprogrammet späckat med aktuella, kontroversiella, internationella och kulturella föreläsare. Som startskott kommer mässan att inledas med en kulturpolitisk debatt, vilket anger tonen för resten av evenemanget.

http://www.bokmassan.se/sv/

Åsa-Maria Berg Levinsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *