Läraren som blev frihetens röst

En aktuell afrikansk poet just nu är Chenjerai Hove. Han följer utvecklingen i hemlandet Zimbabwe på distans, och lever som bäst i Norge. Innan vi går över till de färska, ännu opublicerade svenska översättningarna av hans poesi, ska vi ge ordet till översättaren Roy Isaksson.


Chenjerai Hove
Chenjerai Hove är en frispråkig samhällskritiker, starkt medveten om den koloniala erans orättvisor, såväl som turbulensen i dagens Zimbabwe. Han är romanförfattare, poet, essäist och föreläsare.

Hove föddes 1956 på landsbygden nära gruvstaden Zvishavane i Zimbabwe. När han var tio år flyttade föräldrarna till Kadoma väster om Harare. Chenjerai utbildade sig till grundskolelärare och arbetade i yrket 1977–1981.

Därefter blev han litterär redaktör, först på Mambo Press och senare på Zimbabwe Publishing House. Han var också en av grundarna av ZIWI (Zimbabwe Writers Union) och senare dess ordförande.

Hove har rest vida omkring både i Afrika, Europa och USA på föreläsningsturnéer. Han har varit writer-in-residence vid universitet i Zimbabwe, Leeds i England, Oregon i USA och Leiden i Tyskland.

Under alla år har Hove varit en viktig förespråkare för fri press och kulturutveckling i Zimbabwe. 2001 tvingades han lämna Zimbabwe efter dödshot och fick en fristad i Rambouillet i Frankrike. Därefter bodde han i två år som fribyförfattare i Stavanger, Norge, och fick bl.a. i uppdrag att skriva en pjäs för Nationalteatern. Efter en tid i Miami, USA, vistas han åter mestadels i Norge.

Hans böcker har översatts till åtskilliga språk, däribland franska, tyska, japanska, norska, svenska, holländska och danska. På svenska finns sedan tidigare romanerna Ben och Skuggor.

I en essä med titeln African literature: What shall we read? skriver han: “Jag försöker skriva böcker som påminner oss om vad det innebär att vara utan makt eller, till och med, att vara mäktig, och strävar samtidigt efter att återvinna vårt historiska medvetande i en tid när det värsta kan drabba både de svaga och de starka i våra samhällen, som gjorts sårbara av så många politiska och kulturella krafter.

Läs dikter av Chenjerai Hove i översättning av Roy Isaksson: ur Regnbågar i Dammet, ur Blind Måne.

 

Bibliografi

Romaner Masimba Avanhu(1986), Bones (1988, vinnare av Zimbabwe Book Publishers Literary Award 1988 och Noma Award 1989), Shadows (1991), Ancestors (1996).

Essäer Shebeen Tales (1994), Guardians of the Soil (1997, intervjuer med Zimbabwes hövdingar och äldste tillsammans med Iliya Trojanow), Palaver Finish (2002).

Poesi Up in Arms (1982), Swimming in Floods of Tears (1983, tillsammans med Lyamba wa Kabika), Red Hills of Home (1985), Rainbows in the Dust (1998), Blind Moon (2003).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *