Stefan Wallin korade Eos till årets kulturtidskrift

Sonja Rosbäck, Christian Lång och Stefan Wallin
Riksdagsledamot och f.d. kulturminister Stefan Wallin delade ut pris till årets kulturtidskrift tillsammans med Tidskriftscentralens verksamhetsledare Christian Lång till webbredaktör Sonja Rosbäck från Eos. Foto: Hilda Forss.

Det tredje finlandssvenska kulturtidskriftspriset på 1.500 euro tilldelades igår kväll på Konstens Natt till barntidningen Eos, som i år fyller 120 år. Pristävlingen ordnades av Tidskriftscentralen rf och vinnaren har utsetts av riksdagsledamot och f.d. kulturminister Stefan Wallin.

Wallins motivering:
”Eos hör till de tidskrifter i Finland som redan blivit något av en tryckt institution. Grundad 1893 har den hört till den finländska barn- och ungdomskulturen under en smärre evighet. Själv hörde jag till prenumeranterna i slutet av 70-talet och minns hur det kittlade i maggropen när man kom hem från skolan och hittade ett pinfärskt nummer i postlådan. Hur skulle det gå med Peters baby? Hade man fått in det alster man skickat in? Fanns det bilder på nån kompis?

Till min glädje märker jag att Eos fortfarande lyckas väl med sin lindans i barnens och tonåringarnas värld. Att behandla teman som samlevnad, rusmedel, sunda levnadsvanor och den ofta ganska ruggiga verkligheten på internet utan att bli mästrande är en verklig balansgång. Detta lyckas Eos med i en lättöverskådlig layout, som kombinerar allvar med glättighet. Tecknade bilder, lokala infallsvinklar och ett jordnära grepp om verkligheten ger tidningen och dess budskap en vardaglig förankring, som de flesta barn och unga säkert känner igen. Det väl tilltagna sjoket med pyssel, frågesporter och korsord minns jag väl redan från min tid som aktivläsare.

Eos lyckas också i lämpliga doser väva in aktuella samhälleliga frågor, som ofta kan kännas abstrakta och direkt svåra för ett barn. Ett lyckat exempel på denna pedagogik var helsidesartikeln inför presidentvalet, som ingick i nummer 1/2012. Det kändes lätt och rätt att efter många års paus igen slå upp Eos och kasta sig in i barnens och de ungas fascinerande värld.

Det är med glädje jag utser Eos till årets tidskrift. Utmärkelsen går till ett med samtiden synkroniserat alster utrustat med ett tidslöst uppdrag och med rollen som en tryckt stafettpinne, från generation till generation, i Svenskfinland.”

Eos blir automatiskt Tidskriftscentralens kandidat till den nordiska kulturtidskriftstävlingen som avgörs i samband med Helsingfors bokmässa i oktober.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *