Bok & Bibliotek 2014

Den 27 maj offentliggjordes bokmässans upplägg och seminarieprogram i Göteborg, dels på en presskonferens och dels på en programpresentation för allmänheten. Evenemangen hölls på Göteborgs stadsbibliotek, som återinvigdes efter renovering och ombyggnation den 23 april 2014, på världsbokdagen. Bokmässan firar 30-årsjubileum i år med en stor internationell bredd.

I år är Brasilien i fokus (Brasilien har för övrigt även fotbolls-VM i juni), vilket naturligtvis innebär att en kavalkad av landets författare besöker mässan. Brasiliens unga skrivande generation representeras av bland andra Vanessa Barbara, Daniel Galera och Andrea del Fuego.  Barn- och ungdomslitteraturens representanter på mässan blir Daniel Munduruku, Roger Mello och Otávio Júnior och från teaterbranchen kommer Grace Passô, Jô Bilac och Newton Moreno.

Som sidotema finns i år litteratur från Katalonien. Elva katalanska författare besöker mässan, av vilka den kändaste torde vara Nuria Amat, som fått tre böcker översatta till Svenska; Drottningen av Amerika, Det mest privata och Det lilla landet.

Fredrik Ekelund, Brasilien- och fotbollsvän, författare och översättare (bl a från portugisiska) presenterar Brasilien, landet och litteraturen, under presskonferensen den 27 maj 2014.

Ett nytt grepp som provas som koncept i år är författarmöten under seminarierna. Ett par exempel: Theodor Kallifatides och Pooneh Rohi samtalar under rubriken Greken och araben (en rubrik som de själva har valt). Louise Boije af Gennäs, Peter Englund och Klas Östergren diskuterar Att skriva för film och tv.

Andra nyheter är att Molnet blir en läromedelslounge för branschbesökare inom skola. Bibliotekssektorns motsvarande lounge fokuserar interaktivitet kring bibliotek med egen utställning och scen. Digitala torget återkommer uppdaterad till version 2.0. Dessutom kommer Siri Hustvedt äntligen till Göteborg. Hustvedt har varit aktiv författare så länge som bokmässan har funnits, men aldrig förr besökt mässan. Nu kommer hon med sin nya roman The Blazing World, som utkommer på svenska i höst. Andra kända internationella namn som kommer till mässan är till exempel Péter Esterházy och Conn Iggulden.

Övriga strötips:
– Under mässan kommer även musiken att vara synlig. Sverige bidrar med bland annat Per Gessle och en backstage story om ABBA, ABBA – The Seminar.
– Michael Mosley, mannen bakom 5:2-metoden, kommer med en ny träningsmetod; träna tre minuter per vecka.
– Fotbollen som läsfrämjande verksamhet kommer att diskuteras med representanter från Sveriges författarlandslag i fotboll.
– Slutligen hålls söndagens litterära gudstjänst av 2 x Tutu, det vill säga Desmond Tutu och hans dotter Mpho Tutu.

Året mässa går av stapeln den 25-28 september på Svenska Mässan i Göteborg. Mer information på www.bokmassan.se

Åsa-Maria Berg Levinsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *