Bara några meter från det mest trafikerade turiststråket i Gamla Stan i Stockholm ligger en litterär oas för läsare av obskyr och ockult litteratur. Horisonts redaktör Anna Remmets har besökt antikvariatet Verklighetsflykt och pratat med dess ägare och grundare Joel Bergling.
Även om Gamla Stan i Stockholm nuförtiden är mer fyllt av turister än mystik, går det fortfarande att finna en viss magi i stadsdelen med sina trånga gränder och källarvalv från medeltiden. Och även om antikvariatet Verklighetsflykt inte ligger i någon smal gränd, utan på en med Gamla Stans mått mätt relativt bred tvärgata, så känns det definitivt som en av de där undangömda pärlorna som inte ens de flesta av oss som bor i Stockholm känner till, men som gör att vi fortfarande tycker att det känns värt att besöka Gamla Stan trots alla turistshoppar som säljer vikingahjälmar i plast (med de där hornen som vikingarna inte hade).
Antikvariatet Verklighetsflykt grundades 2016, men när man stiger in i den belamrade lokalen känns det som att komma in i en decennier gammal kombination av bibliotek och kuriosakabinett. Här trängs diverse märkliga föremål och gamla leksaker med obskyra science fiction-böcker, bortglömda deckare från 30-talet, fantasy, ockultism, och erotik. Inriktningen är genrelitteratur och litteratur som är bortglömd och/eller ”förbjuden”. Antingen för att den, som samtliga böcker i hyllan märkt just ”Förbjudna böcker” någon gång varit förbjuden, eller för att ämnet på något sätt är kontroversiellt. Men här finns också välkända klassiker. Dessutom finns det en hylla som är särskilt tillägnad finlandssvensk modernism, som antikvariatets grundare Joel Bergling är särskilt förtjust i. Han grundade antikvariatet efter att ha slutat sitt arbete på en biståndsorganisation, och det mesta som finns här speglar hans egen smak och är sådant som han läst, vilket enligt honom är ”allt konstigt” från hans egen tid. Nu arbetar han sig bakåt i i litteraturhistorien och befinner sig på 30-talsdeckare. Och det går inte att ta miste på Joel Berglings entusiasm och kunskaper. När en kund kommer fram till kassan med en bok börjar de genast prata om den, och via något samband som jag inte riktigt uppfattar drar han fram en LP-skiva som han rekommenderar. Men det har också hänt att besökare som inte förstått vad Verklighetsflykt är för antikvariat har stormat ut.
Kvällen när jag besöker antikvariatet är det trångt i den ombonade, lite ruffiga, lokalen. Satanistiska Samfundet är nämligen där och ordnar ett panelsamtal med Joel Bergling inom ramen för Stockholm Pride. Kopplingen kan tyckas något oklar, men Satanistiska Samfundet är en organisation som snarare än att tro på själva djävulen, vill ifrågasätta den etablerade religionens enligt dem förlegade moral och dikotomier. För dem är det därför självklart att vara för fri abort och bry sig om hbtq-frågor. Det är under detta samtal som Joel bland annat berättar om sina läsvanor och om utstormande besökare. Där får han också frågan om det finns någon litteratur han inte skulle ta in. ”Timbro!” (en liberal tankesmedja med ett eget förlag, reds.anm.) svarar han snabbt, men lägger sedan till med lite större allvar att han skulle kunna ta in till och med propagandaböcker från 40-talet, men att han inte skulle skylta med dem och inte heller sälja dem till vem som helst, utan bara till någon han trodde kunde läsa dem kritiskt och förstå deras destruktivitet. Vilka böcker önskar han då helst få in just nu, undrar samtalsledaren. Svaret blir ”märklig fantasylitteratur” från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, ockultism, och ”billig” pulp.
När vi pratar mer lite senare, efter att jag har botaniserat runt en del och insett att jag skulle vilja och behöva tillbringa en hel eftermiddag här för att riktigt kunna grotta ner mig, frågar jag om det finns några böcker han velat ha, men som visat sig omöjliga att få tag på.
– Jag har fått omöjliga förfrågningar av kunder som jag har löst, svarar Joel Bergling. Jag kanske inte kan göra det en gång till, men jag tror att jag kan trolla en gång i alla fall. En kund frågade om jag kunde ta fram en signerad Anton LaVey (grundaren och ledaren för Church of Satan, reds.anm.) Och då tog jag fram en biografi över honom signerad av både honom och hans dotter!
Vad gäller antikvariatens framtid är han dock inte lika optimistisk. Idag stänger fler antikvariat än vad som öppnas, och i och med den ökade digitaliseringen så tror han att mycket av den smalare litteraturen på papper helt kommer att glömmas bort och att det på sikt kanske bara kommer finnas ett, specialiserat, antikvariat per stad. ”Men jag har ju en tro och förhoppning att det här kommer fungera fram till att jag går i pension. För min generation kommer fortfarande vilja ha den fysiska boken.”
Innan jag går frågar jag vilka böcker han skulle välja om han var tvungen att starta om sin verksamhet helt från noll med endast fem böcker. Svaret är inte så obskyrt som man kanske skulle kunna tro.
– Eftersom butiken är döpt efter en Gunnar Ekelöf-text så tror jag att det nog skulle bli den bok där den texten är med, jag tror att det är Promenader och utflykter. Och sedan skulle det förmodligen bli Jag lever av Hagar Olsson, för den tycker jag också sammanfattar en hel del saker som jag tycker är bra. Och förmodligen någon William Burroughs-bok och kanske Liftarens Guide till galaxen som ändå var min favoritbok när jag var liten. Den och Muminpappans memoarer!
text Anna Remmets
foto Håkan Askman
Lämna ett svar