Förord, nr 2 2013

Bästa Läsare!

Horisont nr 2 2013Sommaren är äntligen kommen till Högan Nord, efterlängtad och omdrömd som alltid. Naturen har blommat upp, och vi nordbor med den. 

Vi har förmånen att leva i ett förhållandevis rent hörn av världen, men det betyder förstås inte att miljöfrågor är inaktuella här. Tvärtom.

I det här numret, det första jag haft glädjen att basa för, ska vi därför ta oss an miljölitteraturen. Det är en frodig genre där många blommor blommar, och ställvis blir det till och med snårigt!

Därför reder Pia Maria Ahlbäck ut hur allt började och hur fältet ser ut idag. Lars Sund avslöjar sina laster och förtjänster i miljösvängen, och Maria Österåker berättar hur hon som skribent hittat likasinnade efter att familjen hoppade av såväl ekorr–  som konsumtionshjulet. Och missa inte Håkan Eklunds fotoartikel, som beskriver vårt naturarv i förändring.

Men det blir mycket annat än miljö! Vi går på vernissage i Prag, där tennislegenden Ivan Lendl första gången visar sin imponerande samling posters av Alfons Mucha. Vi vänder också blickarna rejält söderut, till Zimbabwe, och möter Chenjerai Hove, poet, frihetskämpe och intellektuell.

Dessutom får vi bekanta oss med det nordiska samarbetet.

Jag hoppas att Du tar med dig Horisont ut i hängmattan, eller kanske ner på en solvarm brygga, och njuter av den nordiska sommaren i vårt sällskap. Skön sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *