Horisont 3/2017: Förord

Bästa läsare!

Detta nummers tema växte fram gradvis, som ett paraply som vecklade ut sig över idéer och förslag jag fått. Ett möte med Horisonts finlandssvenska redaktör Camill­a Lindberg väckte tanken på ett samtal om relationen mellan Finlandssvenskar, svenskar och finskspråkiga finländare utifrån antologin Finnjävlar som handlar om de finska migranternas villkor i Sverige kring sjuttiotalet.

Jag fick ett mejl från en översättare av katalansk haiku som gjorde mig mycket nyfiken på vad mötet mellan katalanskan och den gamla japanska dikttraditionen kunde frambringa, och jag läste om Lina Hagelbäcks och Ulrika Nielsens nya gemensamma diktsamling Ömhetsmarker och ville veta mer om den och om det möte som gemensamt skrivande innebär. Om detta får du läsa i nya numret av Horisont med tema »Möten«, men också om en nederländsk författares möte med Hjalmar Söder­berg, den brasilianska fotografen Marcela Bonfims arbete med Amazonas afro­brasilianska samhällen som grundades av före detta slavar, en intervju med Monik­a Fagerholm och mycket annat.

Trevlig läsning!

Anna Remmets

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *