Förord, Horisont 1 2020

Kära läsare,

Vi befinner oss i början av ett nytt decennium. Förra 20-talet, 1920, brukar beskrivas som en dekadent och frisinnad paus mellan de båda världskrigen. Vad rör vi oss mot nu? Decenniets första nummer av Horisont har temat Rörelse. Här utforskas rörelser inom olika verk, som poeten Pentti Saarikoskis dans, och konstnären Axel Törnemans rörelser i ett absint­indränkt Paris vid förra sekelskiftet. Också den politiska rörelsen tar plats, i ett samtal med den danska författaren Jonas Eika som tilldelades Nordiska rådets litteraturpris och tog tillfället i akt att höja rösten mot det han kallar ”statsrasism”, och i en dikt av Hanna-Linnea Rengfors som gestaltar ögonblicket då en ung aktivist ställer sig upp på ett flygplan innan det lyfter för att hindra en deportation. Årets och 20-talets första nummer av Horisont bjuder också på en personlig krönika av Alexandra Sandbäck om hur det är att bebo en kropp som inte passar in i normen, en text om den nyligen bortgångna Carita Nyströms texter och hennes plats i den feministiska rörelsen, och som vanligt mycket mer!

Anna Remmets

Ett svar till ”Förord, Horisont 1 2020”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *