Förord, Horisont 1 2019

”Hemmet” är ett ord som rymmer oändligt mycket. Ibland står det för trygghet, ibland för fängelse. Ibland välkomnar det och ibland stänger det ute. Det är inte för inte som Freud ansåg att det som väcker mest obehag hos människor är das unheimliche: det som på svenska i brist på bättre brukar översättas till ”kusligt” men som snarare betyder ”o-hemlikt”. Det som skrämmer oss mest, menade Freud, är när det mest välbekanta, hemlika, uppträder i en ny och obekant form. Något sådant sker i den suggestiva novellen Ben, brosk och blod av Erik Kouksu. Rosa Liksom intervjuas om sin roman Överstinnan, som handlar om när föreställningen om hemmet blir exkluderande och destruktiv och resulterar i nationalism och nazism. Emma Olsson skriver i en kärnfull dikt om hemmet som kvinnofälla, och Adam Korpskog fortsätter att utforska Bertil Malmbergs författarskap i sin andra essä på ämnet. Dessutom presenterar vi det vinnande bidraget från skrivartävlingen Zacharias 200!

Detta och mycket mer får du i årets första nummer av Horisont med temat ”Hemmet”.

Anna Remmets

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *