Några frågor till Lo Kauppi

… som satt upp Märta Tikkanens hyllade roman Män kan inte våldtas på Stadsteatern i Stockholm.

Märta Tikkanens numera klassiska roman från 1975 har under februari och mars gått som pjäs i Stockholm. För regi och dramatisering stod författaren och skådespelaren Lo Kauppi. Horisont ställde några frågor till henne om arbetet med pjäsen och synen på våldtäkt, nu och när Tikkanen skrev sin bok.

Foto: Sören Vilks

Vad var det som fick dig att vilja ta dig an detta verk i pjäsform?

– Eftersom det aldrig tidigare i fiktionen, varken på film eller teater, någonsin visats en kvinna som hämnas på en jämnårig man genom att kränka honom med sin sexuella njutning, så kändes det som att nu var det dags fyrtio år efter att den skrivits. I filmversionen av Jörn Donner var just den scenen inte med. 

Vilka utmaningar och möjligheter visade sig i bearbetningen från litteratur till teater? 

– Jag har flyttat handlingen till nutid för att göra den än mer aktuell och brottats med vad som skulle hända om precis det här hände nu, och det är intressant. Språket är annorlunda, samt hur polisen förhåller sig till henne när hon ringer och säger att hon våldtagit en man. I Finland 1975 skrattade de. I Sverige 2019 kör de henne till psykakuten.  

Våldtäkt är ju en av de mest laddade händelser som finns. Hur visar man bäst det på en scen? 

– Genom att visa det så fult och osexigt som det egentligen är i verkligheten. 

Inte minst sen metoo kom upp på tapeten har vi tvingats konstatera att våldtäktskulturen i mångt och mycket fortfarande genomsyrar samhället. Men var det något du kände hade blivit mossigt eller otidsenligt när du läste boken, som skrevs på 70-talet? 

– Nej, Märta Tikkanen var så långt före sin tid att hon även nu ligger före. Det är inte säkert att publiken kommer klara av att se det här visuellt.

Finns det fortfarande en föreställning om att män inte kan våldtas? Och finns det någon motsättning i att å ena sidan prata om våldtäkt som ett symptom på patriarkala strukturer, och å andra sidan understryka att våldtäkt kan drabba personer av alla kön? 

– Alla vet att män kan våldtas och det visste såklart Märta Tikkanen redan 1975, därav titeln. Det var samhället som inte tyckte det var möjligt då. Våldtäkt handlar om makt och inte om kön, men eftersom män besitter mest makt så är det klart att de är överrepresenterade när det gäller våldtäkt.

Anna Remmets

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *